Bij een zonnepaneel installatie hoord natuurlijk ook een stukje monitoring, er zijn grote led informatie borden te koop die het actule vermogen, dagstand, totaalstand en co2 reductie weergeven, echter zijn dit vrij prijzige borden. Het leek mij leuk om zelf zoon informatie bord te gaan maken. Sins een paar weken ben ik ook bezig geweest met Raspberry Pi en ik wou graag deze toepassen in het systeem. De Pi heeft een aantal GPIO pinnen waar heel makelijk schuifregisters op aan te sluiten zijn, voor het vergrote van het aantal IO pinnen. Ik had al eens grote 7 segment displays besteld bij samenkopen.net en vond deze nu wel geschikt om te gebruiken voor dit project.
De segment displays zijn 70mm hoog en 48mm breed, ik ben van plan om achter elke display een schuifregister te plaatsen en deze door te lussen van display naar display.
Voor het schuifregister kwam ik al snel uit op een vaak gebruikte 74HC595 samen met een ULN2003 transistor array, omdat de ULN echter maar 7 poorten heeft. Komt er voor de ronde stip op het display een losse transistor.
Het bord zal gaan gestaan uit 17 karacters:
4x actule vermogen in Watt
3x dagstand in kwh
5x totaal stand in kwh
5x co2 reductie
Een test op stelling van 1 display met 74HC595 met ULN2003A aagestuurd door een Raspberry Pi
Nu duidelijk is dat het schema werkt, en de componenten definitief gekozen zijn. Is het tijd voor het maken van een PCB layout, omdat ik 17 printplaten nodig heb laat ik deze maken bij Iteadstudio. Echter wou ik graag eerst zelf een prototype maken om zeker te zijn dat alle maten goed zijn.
Definitiefe layout in eagle.
Het was al weer een lange tijd geleden dat ik geëtst had, waardoor mijn grote ets bak helemaal uitgedroogt was, omdat ik nu even snel 1 print wou maken heb ik een klein beetje aangemaakt in een glazen pot en deze in de wasbak gezet met warm water er bij.
Print klaar en geboord.
Print werkend aangesloten op de Raspberry Pi.
De printen zijn ondertussen besteld bij Itead studio en de Displays zijn ook besteld.
Volgende stap is het maken van een print waar een voeding op komt voor de pi en de displays.
update 08-05:
De printen en displays zijn onderhand binnen gekomen. Alles modules zijn gesoldeerd.
update 30-07:
Alle elektronica is onderhand af, en het bord draait nu onderhand al een paar weken stabiel, 24uur per dag.
In de software zit een tijdklok geprogrammeerd die er voor zorgt dat het bord alleen tussen bepaalde tijden de displays activeert,
om energie te besparen. Het scherm is ook via een smartfoon aan en uit te zetten. de volgende stap is het maken van een behuizing.