In oktober 2011 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met PV, het is begonnen met 
twee kleine 2Watt paneeltjes van ebay. Deze werden op een mooie zonnige dacht bezorgt 
door meneer de postbode en meteen op de test bank geplaatst.
Na wat experimenteren met deze twee paneeltjes smakte het toch al gauw naar wat meer. Na wat zoeken op het internet kwam ik er al snel achter dat je ook losse cellen kon kopen en deze aan elkaar moet solderen en dat je daar mee zelf een paneel kon maken.
Dit leek me wel wat, een klein setje van 20 6*6 mono cellen gekocht met een fluxpen en tappingwire voor paar tientjes. Hier mee heb ik een klein paneeltje gemaakt van 3 bij 3 cellen. Helaas heeft dit paneel maar 2 dagen buiten gehangen, daarna is hij gesneuveld van wegen
het niet weten dat epoxy vocht op neemt en dat in combinatie met vriezen...

           


De 3 strings plaatsen op glasplaat.                                Cellen tegen glas plaat aan getaped.                              Voorzijde.

Achterkant in gieten met giet epoxy.                              Paneel op zijn plaats in de tuin voor zo lang...               Cel gebarsten samen met de achterkant.

 

Ondanks deze tegenslag wou ik graag doorgaan met het maken van panelen, op het internet was ik al veel voorbeelden tegen gekomen van het opsluiten van cellen tussen twee platen glas en dan deze dicht kitten rond om. Voor het maken van het nieuwe paneel heb ik gekozen voor 3*6 cellen omdat ik er dan 2 keer zo veel in een paneel kwijt zou kunnen waardoor het voltage ook 2 keer zo hoog zou zijn, alleen is de stroom wel 2 keer zo klein.
Voor het glas heb ik gekozen voor 2e hands tuinders glas, deze platen kosten mij 4 euro per stuk en waren 112 bij 84 cm hier uit heb ik nou ja eigenlijk me vader platen van 102 bij 62 cm gesneden.
Dit ging echt super gemakkelijk ondanks dat het volgens mij wel oud glas was. 
Als eerste heb ik alle stuken cellwire geknipt en overal een klein verzetje in gebogen daarna alle cellen voorzien van cellwire vervolgens zijn ze één voor één getest onder een lamp. Daarna heb ik een mal gemaakt waar mee ik 6 cellen aan elkaar kan solderen waarbij ze telkens op een gelijke afstand van elkaar zitten. Na het solderen verwijder ik de eerste rij spijkers waardoor ik de string er probleem loos van af kan schuiven en kantelen.Stapel 3*6 cellen.                                                         Cellwire met klein knikje er in.                                     Één string gesoldeerd op mal.

Na het maken van de 6 strengen heb ik ze op de onderste glas plaat gelegd, Vervolgens alle celen vast gelijmd met een klein dotje kit. Na dit was opgedroogd heb ik de buswire tussen de stringen gesoldeerd. Toen ik de volgende ochtend wou gaan testen wat het paneel deed, kreeg ik het nieuws van me vader te horen dan er vannacht een fiets tas op het paneel gevallen was.
Gevolg 3 cellen stuk gelukkig aan de rand van het paneel. Deze weer verwijderd en nieuwe cellen in gesoldeerd.
Vervolgens heb ik gekozen voor de tochtstrip methode om de kit langs het paneel tegen te houden.
Daarna voorzichtig de bovenste plaat er op gelegd, het begint steeds meer op een mooi paneel te lijken. 
Nog maar een keertje testen en meten voor ik hem dicht kit, gelukkig alles werkt nog. Nou nu maar kitten, Ik had de avond van te voren een stuk krimpkous onder een accu gelegd deze was nu lekker plat aan het eind en vervolgens over de kit spuit gestoken. Toen begonnen met kitten, in een hoek begonnen eerst een stuk gedaan toen aan de andere kant weer een stukje gedaan om het indrogen te voorkomen. En zo stuk voor stuk het paneel dicht gekit, moet wel zegen dat je daar aardige kramp van in je handen krijgt misschien toch maar eens kijken naar een pneumatische kit spuit die kosten ook de wereld niet meer. De kit een nacht laten drogen, mmm toch nog nat mijn verwachting is ook wel dat dit nog wel een week kan duren tot het redelijk droog is binnen in. Maar ja het zonnetje scheen wel toch maar de stoute schoen aan getrokken, paneel met bouw plaat en al naar buiten getild en meten. 
YES het werkt nog steeds na wat spelen met de hoek van het paneel tegen over de zon heb ik er met mijn el/cheapo Multi metertje toch nog 3,2 A uit weten te krijgen. Boven mijn verwachting als ik eerlijk mag zijn.


De 3 cellen die vervangen moesten worden.                 Twee glas platen opelkaar met tochtband er tussen.       Paneel in de zon met dicht gekitte randen.

Het paneel heeft een week lang te drogen gelegd alleen valt het vies tegen hoe lang het drogen duurt. Uit eindelijk toch besloten om het aluminium frame rond om er toch maar gewoon op te plakken, omdat de kit hier door naar mijn mening toch niet langzamer van droogt.
Echter na een week of 2 (3 weken na het kitten) was de kit nog steeds zacht, en begonnen er overal grote kieren in te komen. De kit krimpt dus blijkbaar tijdens het uitharden...
Dit paneel was dus wederom niet bruikbaar en heeft een hele tijd buiten gestaan zonder functie, en na een tijdje waren er aan de binnenkant van het paneel condens druppeltjes te zien. Het paneel is daarna verhuist naar achter het huis waar deze een lange tijd gestaan heeft tot het moment dat de wind hem om had gewaaid, en de hele voorplaat in stukjes lag inclusief de cellen... Dit zal wel het lot geweest zijn van het paneel einde dit project.


Closeup foto paneel.                                                    Paneel af met aluminium rand.

Sofar nog steeds geen werkend bruikbaar paneel op naar de volgende poging. Voor de 3e poging heb ik wederom weer gekozen voor de dubbelglas constructie alleen nu gekozen voor een aanzienlijke kleinere tussen maat tussen de glas platen.
Ik wil voor dit project niet weer de 3*6 cellen gebruiken omdat deze achteraf wel heel duur waren in vergelijking met andere cellen. Via via ben ik uit gekomen bij een mede zelfbouw paneel bouwer die nog een hele boel Solland 6*6 cellen te koop had.
Deze cellen waren in verhouding zeer aan trekkelijk ten op zichte van de 3*6 cellen. Samen met 150 cellen nog 100 meter cell wire en 8 meter buswire voor het solderen van de cellen is er een mdf mal gevreest met de zelfbouw cnc om de cellwire op zijn plaats te houden tijdens het solderen.


Stapel Solland cellen.                                                   Cellen voorzien van cellwire.                                         Mal met cel.                                                                 Het resultaat van het solderen.

Het paneel gaat bestaan uit 24 cellen in een 6*4 opstelling, voor het glas gebruik ik 3mm gehard glas en voor de achterkant 4mm kas glas wat nog over was van het vorige project. Voor het solderen van de strengen heb ik wederom een mal gemaakt met spijkertjes, omdat dit erg goed beviel. Na het maken van 4 strengen is het tijd om ze te testen in het zonnetje de strengen worden doorverbonden met kleine kabeltjes voorzien van krokodillen klemmetjes en het voltage en kortsluitstroom word gemeten. Als hier niks geks in opgemerkt wordt kunnen de strengen definitief aan elkaar gesoldeerd worden doormiddel van bus wire, dit is iets dikker en breder dan cell wire.
Omdat ik voor dit paneel ook weer voor de kit techniek gekozen heb maar de afstand tussen de glas platen wou verminderen moest ik opzoek naar een andere manier om deze tussen afstand overal te kunnen maken. Ik heb uiteindelijk gekozen voor kleine stukjes koperdraad, deze heb ik tussen de cellen op verschillende plekken gelijmd zodat het paneel niet in het midden door zou kunnen hangen. Waarbij de tochtstrip bij het vorige paneel ook hulp bood bij het tegen houden van de kit tijdens het lijmen moest er nu iets anders voor gemaakt worden. Wat ik bij een andere paneel bouwer ook gezien had was dat hij stroken papier pakte deze dubbelvouwde en dan tussen het glas lijmde zo dat je een kleine simpele barrière had tegen het kit welke niet de tussen afstand van het glas belemmerde.  


Cellen in het mal klaar om gesoldeerd te worden.         Closeup                                                                        4 strengen buiten om getest te worden.                         Paneel dicht gekit met papiere barrière.

Zo en dan nu eindelijk een paneel wat tot nu toe wel kans van slagen heeft, de kit droogte goed. Voor dit paneel heb ik voor het zelfde aluminium frame gekozen als bij de vorige een 25*25mm hoeklijn met binnen in nog een hoeklijn 10*10 voor het opsluiten van het geheel.
Omdat deze methode nu toch wel bleek te werken moest ik opzoek naar een omvormer om ook de daadwerkelijke opgewekte energie bruikbaar te kunnen maken voor ons huishouden. De meeste omvormers en dan voornamelijk de grote hebben allemaal een opstart spanning van ruim 100v á 150v wat dus zou betekenen dat ik met mijn paneel dat (24*0.55v) 13,20V oplevert nog ruim 11 panelen moest maken voor dat ik ze in gebruik kon nemen. Dit was uiteraard geen optie op de markt is ook nog een wat kleinere omvormer te koop een Soladin 600 deze heeft een spannings berijk van 40v tot 155V wat zou betekenen dat ik nog maar 3 panelen bij hoefde te maken. Echter was er nog een oplossing een Sun omvormer deze omvormers starten al bij 22V alleen zijn deze niet zo heel betrouwbaar en lees je meer slechte berichten dan goede. Op marktplaats vond ik een advertentie waar iemand deze omvormer verkocht heb toch de knoop maar door gehakt en hem gehaald zo dat ik met het maken van 2 panelen al zou kunnen gaan produceren.
Met de omvormer in huis moest ik dus snel nog een paneel maken. Toen ik het 2e paneel bijna klaar had nog voor het glas paneel dicht gekit zat kon ik het toch niet laten om even te testen of het werkte en ja hoor!! eindelijk succes.
Het 2e paneel dicht gekit aluminium er om heen en het dak op. Voor het monteren op het dak heb ik wel profiel gebruikt wat ook bij montage van "echte" zonnepanelen gebruikt word alleen wel met eigen beugels.

De panelen zijn met 4 mm² kabel van het dak naar de garage waar de omvormer hangt, vanwege het geluid dat deze omvormer produceert wou ik hem niet binnen in het huis ophangen. Na de omvormer heb ik een kleine dinrail kWh meter hangen die alle opgewekte stroom van de zelfbouw panelen zal moeten gaan registeren. Deze simpele omvormer heeft geen display om het actuele vermogen te weergeven, hiervoor zit er nog een Watt meter tussen welke is omgebouwd zodat hij de stroom in de andere richting meet, omdat de stroom nu namelijk naar het stopcontact toe loopt.
Het systeem werkt erg goed en is elke dag weer leuk om aan het eind van de dag weer de stand op te kunnen schrijven. Hoewel de waardes nog niet echt noemens waardig waren dat je het zult merken op je eind afrekening maar dat geeft niet.
In onderstaande tabel kun je de opbrengsten van de maand April 2012 zien de uitschieter op 30 april komt door het toevoegen van 3e paneel.


Opbrengsten maand april 2012.


De gekitte panelen blijken te werken, toch zit het me nog niet lekker als houden ze het een jaar meschien twee vol of misschien wel langer wie zal het zeggen maar ja als je er nu veel maak en ze zijn over een jaar kapot dan baal je. Als je kijkt hoe een fabrieks paneel gemaakt word, dan gebruiken ze een folie die EVA heet. Door de cellen tussen 2 lagen EVA te plaatsen en dan het geheel te verhitten onder een vaccuum met als resultaat dat je cellen opgesloten zitten tussen een soort sillicone dat lijkt toch veel mooier. Fabrikante geven toch niks voor niks 25jaar garantie? dan zullen ze toch wel waterdicht blijven? Na wat zoeken op het internet blijkt dat er meer zelfbouwers deze methode gebruiken met goede resultaten. Na nog wat zoek werk vond ik een advertentie op marktplaats waarbij iemand die nog een rol EVA over had van zijn panelen project toch maar besloten om het ook eens op deze manier te proberen.
Na het maken van diverse test stukjes toch maar besloten om er gewoon voor te gaan en een grote te maken.
Voor het maken van deze panelen heb ik het volgende stappen  plan:

 1. Cellen solderen
 2. Strengen maken
 3. Testen
 4. Glas schoonmaken
 5. Eerste laag EVA op glas legen
 6. Strengen uitlijnen op EVA
 7. Strengen aan elkaar solderen
 8. Tweede laag EVA
 9. Achterplaat van TEDLAR
 10. Hier handoeken op legen
 11. Geheel in vacuumzak plaatsen
 12. Vacuum zuigen
 13. Verwarmen

De eerste 3 stappen zijn eigenlijk identiek aan het maken van het gekitte paneel. Voor het plaatsen van de eerste laag EVA maak ik het glas even goed schoon gewoon met water en een trekkertje om te zorgen dat alle stofjes en dingetjes er af zijn. Vervolgens gaan de strengen er op en worden deze aan elkaar gesoldeerd. Daarna gaat de 2e laag EVA over de cellen heen en daarna een laag TEDLAR dit is een kunststof plaat die de achterkant van het paneel moet beschermen. Boven op deze laag plaats ik twee lagen handdoeken dit is voor het gelijkmatig aan drukken van de cellen op het moment dat de vacuumzak  vacuüm gezogen word. Tussen deze 2 lagen handdoeken leg ik tevens ook mijn vacuümslang zo dat deze niet dicht kan slippen door de zak. Vervolgens gaat het geheel in een grote vacuümzak en word het geheel vacuüm gezogen. Dit duurt even omdat de pomp niet zo heel veel capaciteit heeft vervolgens kan het geheel verwarmt worden veel mensen bouwen hier een over voor waar het gehele pakket in gelegd word en dan opgewarmd word door een verwarmings element of gewoon door, een verfbrander door een gat te steken. Ik verwarm me pakket gewoon door er van af de bovenkant met 2 verfbranders op te branden dit kost echter wel een uurtje werk afhankelijk van de omgevings omstandigheden. Na dat het paneel lang genoeg warm genoeg is geweest zal je zien dat de EVA doorzichtig word en de bubbeltjes verdwijnen ik ga net zo lang door tot ik te vrede ben met het resultaat. Als ik klaar ben laat ik het paneel af koelen echter laat ik wel de pomp aan zo dat de lagen nog wel tegen elkaar aan gedrukt blijven.


Paneel opbouw.                                                           Cellen op glas plaat met een laag EVA er tussen.          Het geheel in vacuümzak klaar voor verwarmen.           Paneel klaar en aan het afkoelen.

Close up resultaat.                                                        Paneel klaar met aluminium rand er om heen.                Kabels met diode blok aan de achterkant.                  Situatie foto van 4 zelfbouw panelen.